Taste Ontario Master Class tasting dégustation Gamay

Taste Ontario! Montreal Trade and Media Wine Tasting Class

A eu lieu une dégustation au Monument National à Montréal la première semaine de mars, dans le cadre du Taste Ontario Trade and Media Wine event, un atelier de type « Classe de Maitre » ayant pour thème les vins d’Ontario, provenant de divers lieux dans cette province afin de bien saisir les particularités entre ces derniers. La dégustation était animée conjointement par Bill Zacharkiw du journal The Gazette et par Magdalena Kaiser, Directrice des Relations publiques pour Wine Country Ontario. Nous avions aussi, devant nous, des vignerons (Thomas Bachelder pour Queylus, Jean-Laurent Groulx de Stratus et Paul Pender de Tawse) afin de mieux nous expliquer les dites différences entre les lieux de provenance des vins, sans compter plusieurs autres présent dans la salle.

Quatrième volet de l’atelier, les vins de Gamay ! Voici donc mes notes sur les vins goutés :

Grange of Prince Edward Vineyards and Winery Select Gamay Noir Prince Edward County 2011

Grange of Prince Edward Vineyards Gamay Noir PEC 2011_300

Saveurs de petits fruits rouges, un léger “funk”, des épices, de la terre humide, puis une touche de bois et de caramel. Demeure hautement buvable avec sa fraicheur et sa bonne acidité. Mon vin préféré parmi les Gamay goûtés.

http://www.grangeofprinceedward.com/

Malivoire Wine Small Lot Gamay Niagara Escarpment 2013

Malivoire Wine Small Lot Gamay Niagara Escarpment 2013_300

Vin très aromatique et floral, un peu plus concentré, belle fraicheur de fruit, un peu d’épice, de viande rouge et une acidité mordante en finale. Profil près du Pinot Noir.

http://www.malivoire.com/

13th Street Winery Gamay Noir Sandstone Four Mile Creek 2012

13th Street Winery Gamay Noir Sandstone Four Mile Creek 2012_300

Gamay un brin déroutant avec ses saveurs de graphite, de menthol, d’herbes séchées, auxquels une profondeur et une certaine rusticité est perceptible. Bonne acidité.

http://www.13thstreetwinery.com/

 

Prochain volet de vins, les vins de Pinot Noir! Mes notes seront disponibles dans un article à venir…

***

During the first week of march at the Monument National, I had the opportunity to attend the Master Class presented during the Taste Ontario Trade and Media Wine event. The theme was Ontario wines, from different areas of the province. The animation was made by Bill Zacharkiw from The Gazette and by Magdalena Kaiser, PR Director of Wine Country Ontario. We could also count on winemakers presence to had more information during the tasting (Thomas Bachelder of Queylus, Jean-Laurent Groulx of Stratus and Paul Pender from Tawse), explain us the difference made by the soils on wines, sometimes they were also helped by other winemakers also attending the Master Class.

Here are the tasting notes from the fourth flight of wines, the Gamay:

Grange of Prince Edward Vineyards and Winery Select Gamay Noir Prince Edward County 2011

Flavors of red berries, a « funky » twist (especially on the nose), spices, wet earth, then some oak and caramel. Highly drinkable with its freshness and nice acidity. My favorite wine from this flight.

http://www.grangeofprinceedward.com/

Malivoire Wine Small Lot Gamay Niagara Escarpment 2013

Very amoratic and floral, a notch more concentrated, good fresh berries flavors, some spices, red meat and a bitter acidity on the finish. Very Pinot Noir alike.

http://www.malivoire.com/

13th Street Winery Gamay Noir Sandstone Four Mile Creek 2012

Intriguing Gamay with graphite, menthol, dry herbs, then depth and rusticity added. Good acidity.

http://www.13thstreetwinery.com/

Next flight, the Pinot Noir! Tasting notes in an upcoming article…