Christophe Pichon Saint-Joseph 2009

Christophe Pichon Saint-Joseph 2009

Rubis très sombre. Nez un peu timide de baies sauvages, de fleurs, de gras animal et d’épices. En bouche, le vin aura besoin d’un bon temps d’aération pour être plus expressif et sans être des plus bavards, c’est franchement délicieux. Fruits mûrs presque confiturés, poivré à souhait, floral, viande fumée et bacon et une finale un peu crémeuse. Un peu moins expressif que la première bouteille bue il y a 2 ans et dans le style/prix, je préfère le Crozes de Graillot. Très bien.

Fait de Syrah uniquement, de vigne d’une moyenne de 35 ans, rendement de 37hl et élevage de 9 mois en barriques d’un vin. Fait 12,5% d’alcool.

Site du producteur: http://www.domaine-pichon.fr/fr/index.asp

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Very dark ruby color. Shy nose of berries, flowers, meat aft and spices. On the palate, needed lots of air but then, even if not over expressive, was delicious. Flavors of ripe berries, alomost jammy, pepper spices all the way, flowers, smoked meat, bacon and creamy finish. Less open than the previous bottle I had about two years ago and in that price range / origin, I do prefer the Crozes-Hermitage from Graillot. Very good.

Made of Syrah, from vins of 35 years old, aged 9 months in one wine oak barrels. Alcohol level of 12,5%

1 réponse
  1. Marco Giovanetti
    Marco Giovanetti dit :

    I am having the same wine this evening.

    Here are my tasting notes:

    Pretty nose. A violet angle with a meaty, dark olive and smoke side. With time in the glass, more animal nuances ( game fur develops) Herbal notes bringing to mind eucalyptus gel as well. On the mouth, full body with a good volume and lenght in the mouth. Saline and mineral taste with crisp tannins. Dark fruit with earthy flavors with more meat nuances ( mushrooms-beef dry stock) giving away to complex flavors. Finale bringing to mind black bean chinese sauce

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